От фейсбук странциата на , бивш заместник-кмет на Пловдив.Пловдив е особен град.

...
</TD
>От фейсбук странциата на , бивш заместник-кмет на Пловдив.Пловдив е особен град.
Коментари Харесай

Мнение за Альоша: Символ на Пловдив - хиляди са ходили до него в деня на сватбата си и са получили първата целувка на този хълм

От фейсбук странциата на , бивш заместник-кмет на Пловдив.

Пловдив е необикновен град. Най значимото за хората живеещи в него са традициите. Затова на площада си живеят дружно Римският стадион, най огромната настояща джамия Джумая джамия, малко по нагоре православната черква Света Богородица, а на разстояние от 100 метра евангелистка черква и еврейска синагога.

В кой различен град може да има монумент на локалния Мунчо - безконечния друмник по Главната - Мильо или монумент на Сашо Сладура. В най огромната пешеходна зона в Европейски Съюз може да ядете ашуре и кюнефе в сладкарницата на джамията, можете да опитате гръцки пасти на площада пред общината, гръцко Коста кафе и италиански сладолед и кафе.

Вървейки по улиците ще чуете най-малко 10 разнообразни езика - от турски до британски, а в случай че отидете в Медицинския университет ще се питате кой е тук български студент. Такъв е бил Пловдив през цялата си история - конгломерат от нации, религии и обичаи.

Един най старите живи градове в света е владян от траки, гърци, римляни, българи, турци и въпреки всичко е съхранен със своята уникалност. В кой различен град ще видите над 10 църкви в зона от един квадратен километър, както е в резервата Старинен Пловдив.

Част от тази безконечна атмосфера е станал и паметника Альоша. За разлика от други монументи той си има прототип - елементарен съветски боец. Отдавна този монумент се е вписал в града, хиляди са ходили до него в деня на сватбата си, хиляди са получили първата целувка на този рид. Той не е знак на войска, а знак на града, както стотици монументи от османското робство, които грижливо съхраняваме.

Може ли на някой да му мине през мозъка да съборим Имарет джамия, тъй като е строена от турски поробител. Или да премахнем паметника на Филип Македонски, тъй като той е сринал града, когато го завоювал. Паметниците на Пловдив са неговата история и те би трябвало да се опазват и съхраняват.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР